• SkyPool a Fluidrától

  SkyPool a Fluidrától

  lépj be a Skypool világába egy feledhetetlen élményért

 • Medencetisztító robotok

  Medencetisztító robotok

  a Maytronics teljes körű megoldást kínál a medencegondozáshoz

 • Épített medencék

  Épített medencék

  vezető megoldások lakossági medencék terén

 • Közületi medencék kivitelezése

  Közületi medencék kivitelezése

  vegyszeradagolók, homokszűrők, élményelemek

 • Medence fóliaburkolatok széles választéka

  Medence fóliaburkolatok széles választéka

  Elbtal Plastics minőség kompromisszumok nélkül

UV Fény

Az UV fény

A látható fény és a röntgensugarak között elhelyezkedő elektromágneses sugárzás. A látható fényhez legközelebb a 315-400 nanométeres hullámhosszúságú UV-A tartomány esik. Ez a fény jótékonyan hat az emberi szervezetre, elősegíti a csontképződést és a pigment képződést, azaz a barnulást. Az UV-B tartományba (280-315 nanométer) eső sugarak okozzák a leégést és nagyrészt ezek felelősek a bőrrák kialakulásáért is. Az UV-B sugárzás akkor is veszélyes lehet, ha kvarclámpából vagy a szoláriumból származik. Az UV-B hullámokat természetes körülmények között elnyeli a Föld 18-25 km magasságban lévő ózonrétege.A 200-280 nanométeres UV-C fény roncsolja a mikroorganizmusok DNS szerkezetét, ezzel megszünteti szaporodóképességüket.
                          
A napból érkező UV-C sugarakat teljesen elnyeli a föld légköre, ezért az csak az űrhajósokra és eszközeikre jelent veszélyt. Alacsony nyomású higanygőzlámpa alkalmazásával azonban mesterséges úton is elő lehet állítani UV-C sugárzást. Ezeket a fényforrásokat germicid lámpáknak is nevezzük. Hatékonyan fertőtlenítenek, alacsony üzemeltetési költségek mellett. A fertőtlenítés a készülékben áramló folyadékra hat. A berendezésből távozó víz folyamatosan vízforgatás mellett is általában csak órák múlva kerül ismét a berendezésbe. A medencében eltöltött idő alatt pedig jelentősen elfertőződhet, ezért csak kiegészítő eljárásként alkalmazható, a hagyományos fertőtlenítőszerek használata mellett. UV fény alkalmazásával jóval kevesebb hagyományos vegyszert kell alkalmaznunk, mintha csak kizárólag fertőtlenítőszert használnánk (akár 20%-nyi mennyiség elég lehet). Mindenképpen korszerű, környezetbarát eljárásnak tekinthetjük, mert a nem kívánatos vegyszermaradványok és melléktermékek mennyisége kevesebb, alacsony üzemeltetési költségek mellett. Kedvezőtlen körülmény, hogy a fénycsövek (germicidlámpák) élettartama korlátozott (12-18 hónap), és az élettartam vége felé a fénysugarak hullámhossza a kevésbé hatékony tartományok felé tolódik, így nő a víz fertőtlenítőszer igénye. A fénycsövek körül elhelyezett kvarc védőcső felületén lerakódások képződhetnek, amelyek rontják a fénysugarak áthatolását, ezért gyakorta szükséges a védőcsövek tisztítása.

Gazdasági előnyei vitathatók ugyan, de környezetbarát volta miatt úgy gondoljuk, hogy minden üzemeltetőnek érdemes megfontolnia a berendezés telepítését, amely már működő medencék esetében sem jelenthet problémát.

Kapcsolat

Üzleteink:

4028 Debrecen, Nyíl utca 66.

Tel: 06-52-247-768

4026 Debrecen, Pesti utca 33.

Tel: 06-52-227-413

Tel: +36-20/242-4396 (általános ügyek)

E-mail: info@medencekultura.hu

www.medencekultura.hu

www.medencewebshop.hu

Szaküzlet Nyitvatartás:

H-P : 9.00 - 17.00

Sz :   Zárva

V :    Zárva

Megosztás