AquaSkill Uszodatechnika ahol a minőség alapkövetelmény

Medence kivitelezés, medence építés, medence fóliázás...

Vegyszeres vízkezelés


 A vegyszeres vízkezelésnek az alábbi feladatai vannak:

• pH-beállítás

• Fertőtlenítés

• Algaképződés megelőzése

• Vízkőkiválás meggátolása

 

A víz pH-értéke a víz savasságát-lúgosságát mutatja.

A semleges pH-érték a 7,0. A természetes vizek pH-ja általában enyhén lúgos 7,2-7,4 körüli.

Az ivóvízre megengedett pH-tartomány pedig 6,8-8,5. Ennek ellenére a medencevizekre 7,6-7,8 feletti pH-érték már nem javasolt.

Ennek okai:

• Gyakorlatilag minden vízkezelő rendszer a 7,2-7,6 tartományban fejti ki optimálisan a hatását 

• 7,8-as pH-érték felett klórozás esetén kellemetlen hatású vegyületek keletkeznek

• magas pHérték esetén erősen megnövekedhet a vízkőkiválási hajlam

•  7,8 feletti, illetve a 6,8 alatti pH-érték irritálhatja a fürdőzök bőrét.

Mindezek miatt a pHbeállítás, azaz a pH-értéknek a 7,2-7,6-as tartományban való tartása a fürdővízkezelés alapvetően fontos része.

Ha a víz pH értéke túl magas, akkor a pH MINUS vegyszert kell adagolni, ha alacsonyabb a kívánatosnál akkor az pH PLUS vegyszert kell a medencevízbe adagolni. A megfelelő adagolási mennyiség kiszámolható a vegyszerdobozon lévő kezelési utasításból.

A medence vizének pH értékét hetente kétszer célszerű ellenőrizni pH/klór teszter vagy tesztcsík segítségével. FERTŐTLENÍTÉS A fertőtlenítés feladata a vízben egészségügyi kockázatot jelentő vírusok, gombák és baktériumok elpusztítása. A fertőtlenítő hatást szokásosan oxidációs hatású vegyszerekkel érjük el. A legelterjedtebb eljárás a klóros fertőtlenítés.

Több fajta, egymástól kisebb-nagyobb mértékben eltérő hatású klórtartalmú vegyszert használunk fertőtlenítésre, ezek: A medence vizének szabadklór értékét hetente kétszer célszerű ellenőrizni pH/klór teszter vagy tesztcsík segítségével. A klór a fertőtlenítés mellett oxidációs hatást - pl. szerves anyag lebontást, vaskiválasztást - is kifejt. A medencében tartós fertőtlenítő hatás érhető el, ami a medencevíztömeg 3-4 órás átforgatási ideje miatt alapvető fontosságú.

A klórkészítményekről elmondható, hogy precíz üzemeltetése mellett, tehát a klórozás szempontjából is kedvező 7,2 - 7,6-os pH tartományban maradva, a szükséges 1,0-1,5 mg/l körüli klórszint folyamatos tartásával a klórozás igen hatékony, megbízható.

Fertőtlenítésre az alábbi vegyszereket ajánljuk: 

  • 20g-os klórtabletta vagy klór granulátum- mely rövid idő alatt kifejti a fertőtlenítő hatását és a sokkoláshoz is megfelelő vegyszer 
  •  200g-KOMBINÁLT és 20g-KOMBINÁLT klórtabletta, amelyben egyesítettük a megfelelő fertőtlenítő hatóanyagokat pelyhesítő és algagátló szerekkel, hosszú oldódási idővel